Filmer

10 mainstreamfilmer med explicita sexscener

I dag har serbiska filmen Klipp premiär, i regi av Maja Milos. Det är en sån där film som filmfestivaler älskar att ta in. Mindre känd regissör från ett filmland som få känner till. Okända ungdomar i huvudrollerna. Och explicita sexscener. Drar publik till visningarna. Men sågas av kritikerna.

Att realistiska sexscener blivit vanligare i mainstreamfilm är en trend som påbörjades för knappt tio år sedan och som sannolikt får sitt crescendo med Lars von Triers kommande film Nymphomaniac.

Här är tio mainstreamfilmer som innehåller explicita sexscener:


Klipp (Klip, Maja Milos, 2012)

Debutfilm av 29-åriga serben Maja Milos om ungdomar som festar, har sex, filmar med mobilkameror och knarkar. Har jämförts med Kids.


Snälla Cecile (Q, Laurent Bouhnik, 2011)

Hade premiär på svenska biografer tidigare i år och fick ett ljummet mottagande (2,5 i medelbetyg). Snällast var Aftonbladet:

Fransk diskbänksrealism möter porrfilmen, ungefär. För regissören Laurent Bouhnik har har inte bara satsat på greppet med riktiga sexscener, han har också märkligt nog lyckats hitta en balans där det känns naturligt, inte som sensationsmakeri


Shortbus (John Cameron Mitchell, 2006)

Mer finkulturellt sex av John Cameron Mitchell som bland annat regisserat kritikerrosade Rabbit Hole. Om en sexrådgivares sexuella äventyr i New York. Inget för homofober. Gick upp på bio i Sverige med fina 3,8 i medelbetyg.


Lie With Me (Clément Virgo, 2005)

Kanadensisk film om en ung kvinnas affärer. Gick givetvis upp på Torontos filmfestival. Direkt på DVD i Sverige och sågad av internationella kritiker.


9 Songs (Michael Winterbottom, 2004)

Ännu mer finkulturellt sex parat med indierock. Winterbottom är filmvärldens kameleont nummer ett och kryssar friskt mellan olika genrer. Eller vad sägs om vitt skilda filmer som The Trip, The road to Guantanamo, Tristram Shandy och denna film. Filmen blandar sexscener med liveframträdanden av indierockgrupper. As simple as that.


The Brown Bunny (Vincent Gallo, 2003)

Innehåller sannolikt världens mest berömda avsugning med Chloë Sevigny och regissören Vincent Gallo. Orsakade ramaskri på Cannesfestivalen 2003 och har väl inte direkt hjälpt de inblandades karriärer i rätt riktning.


Romance (Catherine Breillat, 1999)

Fransk feministisk författare, auteur och professor i filmvetenskap som behandlat kvinnlig sexualitet i ett flertal filmer. Castade porrstjärnan Rocco Siffredi till denna film då han var ”snyggare än de franska skådespelarna”.


Idioterna (Idioterne, Lars von Trier, 1998)

Behöver knappast någon närmare presentation. Liknande scener finns i hans senare filmer.


Sinnenas rike (Ai no korîda, Nagisa Ôshima, 1976)

Kanske den mest pretentiösa filmen i detta sällskap och du kan lätt köra cineastalibit för att få ditt filmsällskap att välja denna film. Den finns ju till och med i Criterion Collection-utgåva. Fransk-japansk samproduktion om händelser på 30-talet. Tittare varnas för… blodiga scener!


The Image (Radley Metzger, 1975)

Film baserad på den klassiska S&M-romanen L’Image av Catherine Robbe-Grillet. Hyfsat mottagande.

Standard