Spel

De fem bästa MS DOS-spelen

I höstas fyllde operativsystemet MS DOS trettio år och IDG hade bland annat en lista över de tio bästa spelen från den här tiden. Och detta, tv-spelskids, var en tid då man fick trixa med CONFIG.SYS och AUTOEXEC.BAT för att allokera minne, ladda drivrutiner och få i gång IPX-stacken för att kunna LAN:a. Eventuellt.

Mina personliga spelfavoriter från denna tid:

5. Sim City (1987)
Högupplöst EGA-grafik och spelhistoriens roligaste kopieringsskydd. På ett kopieringsskyddat papper, just det – papper, fanns en fiktiv highscorelista. Givet två olika symboler och en stad fick du läsa av tabellerna på pappret och mata in rätt siffror.

4. Links 386 Pro (1992)
Det snyggaste spelet på sin tid, med grymma spelaranimationer, rutnät och 44 nyanser av grönt. Sannolikt roligare att spela i dag än alla iPad-golfspel tillsammans.

3. F-19 Stealth Fighter (1987)
Fantastiska äventyr över Libyen, Kolahalvön och Irak i härlig CGA-, och senare, EGA-grafik. Extra bonus för att man kände igen några städer när NATO började med flygunderstöd under den arabiska våren. Baserades på det fiktiva planet F-19 medan uppföljaren, F-117A, modellerade ett riktigt plan.

2. King’s Quest V (1990)
Jag och brorsan spelade igenom de flesta Sierra-spelen och det jag kommer i håg mest är King’s Quest V. Kom på sju stycken piratkopierade 720 kb-diskar, varav en hade drabbats av skräcken under den här tiden – CRC-fel och disc sector error. Spelet gick ändå att spela med effekten att bakgrundsbilderna till vissa ”scener” var förstörda. Detta var dock till hjälp då man skulle hitta ett mynt i en grotta, eftersom blinkanimeringen syntes extra tydligt på den trasiga bakgrunden. Första Sierra-spelet med VGA-grafik (320×200).

1. Civilization (1991)
Kommentarer överflödiga. Aldrig har så få antal pixlar (320 x 200) lyckats skapa så många timmar underhållning. Spelserien må ha förfinats under åren men alla de grundläggande mekanikerna fanns redan i originalet från 1991. We ignore your hollow threats.

Standard