Sajten

Historien bakom Kritiker.se

Starten

Idén till Kritiker.se föddes i en Airbus A340 tillhörande Cathay Pacific, 10 000 meter över havet någonstans mellan Hong Kong och Auckland, mars 2006. Jag och min fru Sandra hade skippat vinter-OS i Turin och tagit vår femmånads, förstfödda dotter Audrey på en resa till Hong Kong, Nya Zeeland och Australien. Och du vet hur det är i flygplan när reselitteraturen tagit slut, det är svårt att sova och inflight-systemet visar Moulin Rouge för andra gången. Man blir lite rastlös.

Jag hade länge gillat gamerankings.com, en sida som indexerar spelrecensioner och presenterar medelbetyg på en procentuell skala. Tanken slog mig att man borde kunna applicera denna idé på övrig populärkultur, och främst då film och musik. Att det redan fanns sådana här tjänster i USA, som Rotten tomatoes och Metacritic, kände jag inte till men blev snart varse när jag kom hem. Jag har också för mig att Aftonbladet Puls, du vet den gamla nöjesbilagan som konkurrerade med Expressen Fredag på den tiden recensioner var längre än fem meningar, kört ett liknande koncept med medelbetyg över nya skivor några månader 1995 eller 1996.

Jag kunde inte hitta någon liknande tjänst i Sverige men till mitt förtret var allarecensioner.se upptaget. Detta var på den tiden då många nystartade webbtjänster gärna använde orden alla eller allt i domännamnen. Lyckligtvis har SEO-världen gått vidare och i dag känns det skönt att inte ha ett långt och trist domännamn som allarecensioner.se.

Version 1

Kodningen påbörjades under hösten 2006 då min dotter tog sina tvåtimmars eftermiddagstupplurer. Redan från början var siktet inställt på att detta skulle vara ett hobbyprojekt och fokus låg därför på att göra en sajt som var så lätt att administrera som möjligt. Logiken i sajten är i princip samma i dag som 2006 och stöttepelarna är regulatory expressions och MSXML-komponenten (den som också används i Ajax-tillämpningar).

Första utgåvan, som gick live 23 november 2006, var knappast något under av grafisk form och funktionaliteten var ytterst begränsad. Det som lever kvar än i dag är färgkodningen av respektive kategori, det vill säga grönt för skivor, rött för filmer, blått för dvd och, senare, beige för spel och lila för appar. Omslag till skivor saknades men tillkom efter ett år ungefär.

Vid den här tiden hade jag ingen som helst kunskap om sökmotoroptimering och gjorde många nybörjarfel. Besökarna under den första månaden begränsades till en handfull kompisar som fått länken i något e-post. Det var inte förrän vid årsskiftet 2006/2007 som antalet besök per dag nådde över 50-strecket, men sedan dess har det bara rullat på.

Version 2

Version två av Kritiker.se hade sin utgångspunkt i de då rådande trenderna inom webbdesign, dvs. mycket information skall in på liten yta. Bland inspirationswebbar fanns bland annat svd.se och färgpaletterna som följer med Office 2007. Kodningen gjordes under min andra föräldraledighet med Jarvis (japp, efter Jarvis Cocker) och avslutades 2 mars 2009. Bland nya funktioner fanns:

  • Inloggning med personalisering, man kunde bland annat välja vilka musikgenrer som skulle visas.
  • Gamification, för att ge incitament för besökarna att ladda upp albumomslag, lägga till recensioner osv. så fick besökarna så kallade Kritikerpoäng för olika aktiviteter.
  • Möjlighet att betygsätta och kommentera skivor och filmer.
  • Skivhuggetfunktion som bara visade skivomslag att bläddra mellan.

Besökarna hjälpte till med bra feedback på sajten (”ful logga!”) och små förändringar gjordes varje vecka så som förändringar i sökfunktionen.

I oktober 2009 kom nästa större förändring då en mobilversion av Kritiker.se lanserades.

Detta var innan buzzwords som responsiv design så resultatet var en sajt som endast var anpassad till iPhones.

Version 3

Lagom till semestern 2011 lanserades version 3, närmare bestämt den 4 juli. Den grafiska profilen blev mer strikt och tillbakadragen och logotypen gjordes om och fick en koppling till verksamheten. HTML5 användes för vissa delar, i första hand för att iPhone- och iPad-användare skulle kunna titta på trailers. Nytt var också att man kunde använda sitt Facebookkonto för att logga in samt att Disqus blev verktyget för kommentering. Några månader efter lanseringen introducerades också apprecensioner och en ny mobilsajt.

Nu och framåt

Våren 2012 återlanseras bloggen med ambitionen att kommentera ny populärkultur och ge en inblick i arbetet bakom Kritiker.se. En Spotifyapp är inlämnad till Spotify för godkännande och min fru väntar ytterligare en ny indiepoppare. Kanske blir det en version 4 under den föräldraledigheten, eller kanske ett API.

Under åren har jag märkt en glidning från skivrecensioner till filmrecensioner medan spel- och apprecensioner fortfarande endast är av intresse för ett fåtal. I allmänhet blir recensionerna kortare och kortare i kvälls- och dagspress och längre och längre i nya medier.

Sajten drivs vidare som ett fritidsprojekt vid sidan om min anställning som konsult på Biner Consulting. Nu och framåt.

Standard