Skivor

Musikkritikerkorrelation mot medelbetyg

Ingen som är intresserad av musikkritik har väl missat Kjell Häglunds krönika om att musikkritiker förvandlats till hyllningsjournalister, detta exemplifierat med betygen på First Aid Kits Stay Gold och Håkan Hellströms rekordkonsert på Ullevi. Men vilka tidningar är det som följer Pitchfork John mest respektive minst?

Det skall sägas direkt att statistiken som visas nedan är per redaktion. Det hade så klart varit önskvärt om den istället hade varit per journalist men jag har tyvärr inte den informationen. I ett fall går det dock att härleda till en journalist, Jan Gradvall på DI Weekend.

För att ta reda på vilka redaktioner som vågar sätta betyg som avviker från övriga skribenter har jag beräknat korrelationen mellan en redaktions betyg på en skiva och medelbetyget för skivan. Minst fem betyg på skivan krävs för att den skall komma med i urvalet.

Ett värde på 1 är helt överensstämmande med medelbetyget medan 0 är helt olika.

Så här ser det ut, sorterat efter den redaktion som är mest benägen att sätta betyg som alla andra:

Korrelation

Statistiken bygger på recensioner från 2006-2014 och innefattar i medel 2 000 albumbetyg för respektive redaktion.

Vi kan konstatera att Jan Gradvall och Sydsvenskans kritiker är de som är mest benägna att inte sätta betyg som övriga journalister. Så Kjell kanske borde valt en annan kritiker att exemplifiera med.

Tittar vi specifikt på Gradvalls betyg så är han mest avvikande i sina recensioner av Death Cab For Cutie: Codes and keys, Magnus Ekelund & Stålet: Dödskult, The Darkness: One way ticket to hell samt Babyshambles: Sequel to the prequel. I samtliga dassa fall har han satt betydligt lägre betyg än övriga recensenter.

Standard
  • Drutten

    Nu visar ju denna statistik – om man kollar på siffrorna och inte bara på den beskurna grafiken – att det inte alls är särskilt stor skillnad i betygssättningen, inte ens mellan ytterligheterna i undersökningen.

    • 14% skillnad mellan Sydsvenskan och Aftonbladet. Eftersom det är så stor mängd skivor som är med i beräkningarna skall det mycket till för att få en hög korrelation. Därför skulle jag säga att även små skillnader är signifikanta.

  • Men jag pratar ju enbart om konsensus i fråga om höga betyg till vissa artister.

    • Nja, det är väl nåt stycke om att Gradvall bara sätter höga betyg också. Men din huvudtes tror jag är korrekt när det gäller Stay Gold, skall försöka bevisa detta genom att ta fram standardavvikelser för album som recenserats de senaste åren. Dock inte helt säkert på om det är görligt.

      • Gradvall ligger högt på svenskt, ja. Men ska du beräkna det mer vetenskapligt måste du sätta Sveriges andel av den globala marknaden som parameter också, vilket jag tar upp i texten. Jag nöjde mig med att räkna bakåt några månader – 20 av 23 svenska releaser hade fått minst 4 i betyg.

        • Det blir dock svårt att få det helt vetenskapligt då olika journalister har olika urvalkriterier för vad de väljer att recensera. I och med att det är minst fem recensioner per skiva i uträkningen så är det iaf relativt ”stora” releaser som är med. Men man skulle kunna öka denna parameter ytterligare. En annan intressant idé är att ta med musikgenre. Gissar att betygsspridningen är mindre inom jazz och singer/songwriters jämfört med pop.

          • Javisst, men som sagt, jag skriver BARA om svenskt. Gradvalls betyg till Babyshambles osv är ovidkommande.

  • Pingback: Nöjesredaktionerna som betygsätter filmer som alla andra - Bloggen | Kritiker.se()