Filmer

Om Amaronefilmer

Amaroneflaskan. Den obligatoriska parmiddagspresenten bland akademikerpar i trettioårsåldern som blivit så där småborgerligt vinintresserade i takt med konsertbesöken blivit färre, Spotifyspellistorna äldre och långfärdsskridskoturerna längre. Frågar du en sådan här ingenjör om deras favoritvin får du i åtta fall av tio svaret Amarone, en gång av tio Barolo och några Châteauneuf-du-Pape– och Grüner Veltlinersvar.

Det här är helt naturligt i alla subkulturer, behovet av att särskilja sig från de oinsatta. Amaronefasen är alltid den första graden i subkulturens mognadsfas och för de som är genuint vinintresserade är Amaronefasen lyckligtvis övergående. Men det finns en subkultur där denna fas nästan är omöjlig att ta sig ur.

Jag talar naturligtvis om Amaronefilmerna.

Gemensamt för Amaronefilmer är de hyllas av filmintresserade i 17- till 25-årsåldern som aldrig någonsin sett en Truffaut-, Bergman- eller Fellinifilm, eller knappt någon film producerad innan 1990. Manuset skall vara infantilt skruvat, innehålla tidshopp, vara fritt från sex, och inte på något sätt beröra existensiella frågeställningar. Det skall helst finnas en Director’s Cut-utgåva och den skall finnas på svennebananlistan IMDb top 250.

Precis som Amarone är de här filmer som är lättillgängliga och ytliga, som underhåller för stunden men med kort eftersmak.

Så här kommer den, listan över de tio Amaronefilmerna:

10. Blade Runner

9. Inception

8. Nyckeln till frihet

7. Sjätte sinnet

6. Delikatessen

5. År 2001 – Ett rymdäventyr

4. Eternal sunshine of the spotless mind

3. Memento

2. Donnie Darko

1. Fight Club

Till dig som är drabbad vill jag bara säga: det finns hopp.

Det fanns en tid då jag också lyssnade på Coldplay.

Bubblare:
Matrix, Den tunna röda linjen, Requiem for a dream, Tree of life, Blue velvet.

Standard