Sajten

Skall topplistorna domineras av folkmusik på bekostnad av bredare genrer?

Vår Facebooksida har inte med än 750 fans och de inlägg jag postar där brukar få ungefär en handfull reaktioner. Att besökare postar frågor, funderingar och spam hör till ovanligheterna. Tills för två veckor sedan. Då kom plötsligt ett tjugotal inlägg på temat att folkmusik borde visas i topplistorna. På något sätt verkar inläggen vara relaterade till bandet Nordics nya skiva, som fått mycket bra kritik.

Reaktionerna var stundtals hätska som

 • ”Kritik av kritiker.se är befogad. På grund av deras okunnighet om folkmusik är hela den genren portförbjuden på bäst-listorna! Bedrövligt!” samt ”Alla recensioner på ett ställe är lögn! Kritiker.se motarbetar folkmusik genom att inte visa några recensioner alls om folkmusik. Detta tyder på att de inte har någon kompetens alls i området, och att det är därför.”  (båda från Gunnar Rosén)
 • ”Att ni inte inkluderar ’alla’ genrer sänker er trovärdighet som en sten. Usch.” (Per Ekedahl)
 • ”Hej jag tycker ni är dumma o fåniga som inte anser folkmusik o jazz va populärmusik. Som att det skulle va så stor skillnad mot country, dansband, visor. Riktigt uselt och jag hoppas att universum straffar er med nån riktigt besvärlig könssjukdom.” (Brita Björs)

Jag tänkte här gå igenom hur det fungerar med filtrering på musikgenrer samt motiven bakom det hela.

Varför musikgenrer?

De första åren av Kritiker.se fanns ingen genrebeteckning alls för de skivor som presenterade, utan detta introducerades i och med version två 2009. Problemet med att inte ha musikgenrer var att man som besökare fick tips om skivor som man inte var det minsta intresserad av, exempelvis hårdrock om man gillar dansband. Filtrering på musikgenrer var därför en välkommen förbättring baserat på den feedback jag fått.

Hur funkar det?

Om du besöker Kritiker.se och inte loggar in på sajten kommer skivorna du ser vara filtrerade på ett antal standardgenrer. Dessa är:

 • Pop
 • Rock
 • Electronica/dans/techno
 • Hip hop
 • Soul/R&B
 • Country
 • Punk
 • Singer/songwriter
 • Blues
 • Reggae
 • Funk
 • Dansband
 • Visor
 • Hårdrock/metal

Om du skapar ett konto på Kritiker.se så kan du själv välja vilka genrer du vill filtrera på. Är du intresserad av exempelvis folkmusik så kommer dessa skivor att visas på topplistorna.

Det är en missuppfattning att jazz, världs- och folkmusikskivor inte visas alls om man inte är inloggad. Gör du en sökning kommer dessa skivor upp och alla sidor är med i vår sitemap som indexeras av Google. Vidare kan du under Bläddra välja att visa skivor med genren folkmusik.

Varför visas inte jazz-, världs- och folkmusikskivor i topplistorna?

Det finns två skäl till att just dessa genrer exkluderas i topplistorna:

 1. Min uppfattning, kalla den obildad om du vill, är att jazz, världsmusik och folkmusik relativt andra genrer inte är lika breda och heller inte bevakas i samma grad av Sveriges största tidningar, tidskrifter och webbsajter. Undantag finns givetvis för de största banden inom respektive genre, som exempelvis EST och nämnda Nordic. Ser man på representationen hos Spotify, som vi vill ha en tajt integration mot, så ligger också ovan nämnda genrer lågt i förhållande till andra genrer. För att fatta mig kort: det är mycket större chans att en generisk besökare är intresserad av pop/rock än jazz och jag vill att besökaren skall få så relevant information som möjligt.
 2. Recensionsbetygen av skivor tillhörande dessa genrer ligger klart högre än övriga. Detta innebär att årsbästalistor helt skulle domineras av jazz, världs- och folkmusik på bekostnad av breda genrer som pop och rock. Det känns heller inte helt rättvist då konkurrensen inom pop/rock är mycket större än inom exempelvis folkmusik, baserat på antalet recensioner som publiceras per år.

Tänk själv om du jobbat stenhårt med din folkmusikskiva och fått riktigt fina betyg, bara för att få se dig slagen av tio för dig helt okända sung poetry-skivor som bara fått femmor av tre olika webbfanzines.

Jag är medveten om att det finns andra genrer, som exempelvis funk, visor, reggae och dansband, som också är nischade. Dessa har dock inte problemet med överbetyg.

Genren singer/songwriter är den genre som har fjärde högst medelbetyg. Jag har valt att ta med denna i topplistorna dels för att det släpps relativt många skivor i denna genre, och dels på grund av att gränsen kan vara hårfin mellan singer/songwriter och pop eller americana/country.

För vem är Kritiker.se till?

Kritiker.se har som mål att presentera relevant information till sina besökare. Målet är i första hand inte att ge artister gratisreklam. Vill du annonsera på kritiker.se är kan du läsa mer om det här.

Av den feedback jag får på detta projekt är 95% av alla besökares feedback positiv och 95% av alla artisters feedback negativ.

Uppdatering 2012-05-14:

Jag kommer att testa att lägga till folkmusik för ej inloggade besökare och utvärdera detta om en månad.

Standard
 • Gäst

  Kanske köra något att en jazzskiva måste ha fått minst 10 recensioner för att få dyka upp eller något? 

  • Nu är det jazzen som ska med också!

   • Jazzen kommer aldrig att komma med. Gjorde några simuleringar och det visade sig att jazzskivor skulle ta förstaplatserna på årsbästalistorna för 2012, 2011, 2009, 2008, 2007 osv, trots att antalet recenserade jazzskivor endast utgör en bråkdel.

 • Erikspelman

  Men du kan ju inte citera Brita Björs utan att ta med att det sistnämnda inte var på allvar. Eller tycker du det? / Erik Rydvall

  • Erikspelman

   ….först hade jag tänkt skriva att jag tycker att ditt inlägg var välskrivet, men nu ändrar jag mig. 

 • Jag tror att nyckelordet är ”relevant”. Är kritiker.se just relevant när en besökare inte kan lita på att den så kallade topplistan är en kritiker/recensionstopplista utan filtrerad genom den sidansvarige/as personliga åsikt om hur kritiker – egentligen – recenserar och sätter betyg i recensioner. 

  Och jag är ingen musiker, jag är musikjournalist. Och jag har tyckt att kritiker.se  är något mycket bra och ”relevant”; tills nu. Den diskussionen gjorde mig mer tveksam. 

  • Håller med om att relevans är det viktigaste, och det är också därför det finns en användbar funktion för att ställa in vilka genrer som skall visas. Av våra ~2000 registrerade användare har mindre än 5% angett att de är intresserade av folkmusik. Synd att det bara är folkmusikfans som debatterar här, det blir väldigt ensidigt. Skulle du exempelvis vilja att topplistorna dominerades av genrer du inte är det minsta intresserad av?

   • Erikspelman

    Tror det att det har nagot att göra med att alla genrer förutom jazz, folk och världsmusik är förkryssade när man registrerar sig?

    • Nej, jag tror det är fler av de reggade användarna som intresserar sig för smalare genrer än gemene man. Ett incitament för att skapa ett konto är att man aktivt kan välja genrer.

     • Erikspelman

       Testa att ha alla förkryssade och se hur manga som aktivt väljer bort folkmusik.

   • Jesper Brunholm Scharff

    ”2000 registrerade användare har mindre än 5% angett att de är intresserade av folkmusik”…
    Jag har jobbat med web i längre tid, och mer än en gång fått höra att ”vi har bara 1-2% mac-användare, det är inte lönt att fixa deras problem” – och fått svara att ”nej, din sajt funkar inte med deras webläsare, så det är inte konstigt om de ger sig av, och inte syns i statistiken”…
    Jag förstår att du inte vill att topplistorna ska drunkna i nisch-recensioner, men har samtidigt svårt vid att se en del av recensionerna som t ex Hommage har fått som såna.
    En viktning av hur mycket ”nisch” ett givet medie är, skulle kanske hjälpa att ge lite balans, och samtidigt låta dig få det stöd som t ex SR, SVT och DN kan ge till att fånga ändringar i vad som har tillräckligt stort intresse, eller är så spännande så att det borde få uppmärksamheten.

    • Det är bara att regga ett konto så får du se dina folkmusikskivor, så Macanalogin haltar betänkligt.

 • Erikspelman

  ”Tänk själv om du jobbat stenhårt med din folkmusikskiva och fått riktigt fina betyg, bara för att få se dig slagen av tio för dig helt okända sung poetry-skivor som bara fått femmor av tre olika webbfanzines.” 
  Är du verkligen säker på att Nordic har lagt ner mindre tid på ”Hommage” än vad exempelvis några vissångare/singer songwriter har lagt ner på sina plattor. Är du säker på att vi är mindre kända än vissa av dessa? Sätt hårdare regler. Minst 7 recensioner.  Med en FILTRERING som inte baserades på GENRE utan MEDIAUTRYMME (läs antal recensioner) skulle de flesta folkmusikplattor falla bort med då skulle den inte bero på genren i sig utan på utrymmet i media. Dvs inte ditt fel utan redaktionerna på tidningarna. 

  • Erikspelman

   Däremot är det t.ex många mer eller mindre kända vissångare och andra som isf skulle falla bort från listorna. (Har suttit och tittat runt lite) Många ligger på ca 5 recensioner. Tråkigt på ett sätt att de skulle försvinna från listorna med tyvärr är deras musik inte relevant nog……..

 • Erikspelman

  Många inlägg just nu. Ska iväg och giga sen så då blir det lugnt:
  Kollade in BÄST JUST NU och antal recensioner som grupperna fått…
  1. 4st
  2. 5st
  3. 3st
  4. 3st
  5. 3st

  Man skulle kunna vända på resonemanget. Tänk att du blivit utsedd till ”Årets folkmusikband” 2011, och du jobbar både länge och målinriktad med din platta. Du anställer pressfolk för att nå ut till en bredare publik och får skitbra recensioner i de största dagstidningarna. 

  Sen får du se dig bortfiltrerad på en kritikersajt som påstår sig täcka in allt p.g.a några halvt okända rockband som fått några hyfsade recensioner i någon blaska….. 

 • Svante Lindroth

  Självklart ska folkmusik finnas på alla topplistor på samma villkor som annan musik. Att så inte redan skett vill jag skylla på okunniga kritiker/journalister. Det är ju bedrövligt att större delen av befolkningen känner sig främmande för vår egen traditionella musik, men väl hemmastadd i engelsk/amerikansk.

  Försökte en gång få vår lokalradio att spela var tionde eller tjugonde låt från folkmusikgenren. Gick inte. ”Ge folk vad dom vill ha” verkar gå långt före radions folkbildande uppgift…

  Det borde finnas nåt slags krav på kritiker/journalister att också bilda sig om folkmusik, eller hur? Media gör det för enkelt för sig!

 • Festivalarrangör

  Ah, men titta här på inlägget Marcus skrev innan detta inlägg. Snart tar doldisar plats på årsbästalistan, härligt Nordic… eller nähä, det var nått annat band ja…
   
  http://blogg.kritiker.se/doldisar-tar-snart-plats-pa-arsbastalistan/

  • Förstår inte relevansen i detta, jag gillar att okända band toppar listorna. Denna diskussion handlar om vilka genrer som är relevanta att visa för ej inloggade användare.

   • Erikspelman

    Problematiken ligger i att ditt sätt att ”artbestämma” relevant och inte relevant är lite underligt. Man skulle kunna kalla det fyrkantigt och diskriminerande om man vill.  Dessutom blir det extra underligt när du lägger till att du ”gillar när okända band toppar listorna”

    Ett okänt popband med fyra recensioner (VF, Joyzine, Lukinzine och Ikon) är alltsta mer relevant för ”verklighetens folk” än ett av Sveriges mest bokade folkmusikband med 9 poängsatta recensioner (bl.a. DN, Svd, Sydsvensken.)

    Hur motiverar du detta? Är det inte ett ganska bra exempel pa att ditt resonemang inte riktigt haller hela vägen……?

    Nordic har precis avslutat en Tyskland/Danmark turné därav det tyska tangentbordet (ursäkta) Vi har pa 4 konserter salt 170 plattor. Det maste val vara helt ok för vilken genre som helst. Bara som en parantes…..

    • Erikspelman

     Oops. Far nog ta tillbaka det där med okänt rockband. Över 8000 likes pa deras facebook. Jag baserade bara bandets relevans pa antalet inlagda recensioner.

     Jag kände dock inte till dem….. Tänk va kul att jag far upptäcka nya grupper tack vare kritiker.se

    • Det som driver dig i denna debatt är uppenbarligen att göra reklam för ditt bands nya skiva. Jag tror det finns bättre sätt än att spamma kommentarer hos en liten sajt som min, exempelvis genom att göra den tillgänglig på Spotify.

     • Erikspelman

      Du pastar att var skiva inte är relevant. Därför försöker jag bilda dig lite folkmusikgenren genom att ge exempel pa hur en folkmusikgrupp exponeras i media osv….. Det som driver mig mest är att du gnäller om att detta tar för mycket tid samtidigt som du bestämt ska ha sista ordet.

 • Hej. Bra att ni svarar på detta.  Jag är folkmusiker och jobbar dessutom med web-applikartioner av denna typ, så jag förstår verkligen problematiken!

  Men, jag tycker det är beklagligt att lösningen blivit att helt plocka bort en massa skivor från topplistorna, det blir ju självuppfyllande t.ex. att en genre får lite fokus i media om skivorna sorteras bort i de topplistor alla ser.

  Om man går till kritiker.se för att hitta ny musik som man inte visste att man gillade så borde man få möjligheten att se även dessa skivor.

  De borde gå att hitta nåt system för att vikta recencenternas ”viktighet” (intressanthet för en allmän besökare), så att överbetyg inte ger problem för pop/rock…

  t.ex. har ”pg.Lost – Key” som är överst just nu en recension från Västerbottens Folkblad, det har även Nordic. Man måste ju anta att deras recentioner är lika mycket ”värda” oberoende av genre.

  ”Key” har dessutom en 5/5 recension från Joyzine, som man får hävda är den sorts ”fanzine”-överbetyg som du nämner, medan Nordic inte har någon sådan folkmusik-specifik fanzine-recension.

  Eller så kan man kanske helt enkelt lägga in en oredigerad lista nedanför på /skivor/-sidan.

  Det borde gå att hitta en gyllene medelväg tycker jag. 🙂

  • Det tar max 20 sekunder att registrera ett konto och då kan du ställa in vilka genrer som skall visas på topplistorna.

   • Erikspelman

    Det tar max 20 minuter för dig att lägga in folkmusik, jazz och världsmusik pa listorna. Sätt gärna en undre gräns pa 7 recensioner eller 9 för den delen. En platta med 9 poängsatta betyg (Bl.a. DN, Svd och Sydsvenska) maste vara relevant nog för kritiker.se

    • Väldigt få skivor får sju betygsatta recensioner. Skulle innebära en årsbästalista på mindre än hundra skivor.

     • Erikspelman

      Borde inte det innebära att de skivor som far fler än 7 recensioner är relevanta? Säger inte det sig självt?

 • Erikspelman

  ”Recensionsbetygen av skivor tillhörande dessa genrer ligger klart högre än övriga”

  Skulle vara intressant att veta hur stor poängskillnad det är mellan att de olika genrerna samt var du hämtat sammanställningen ifran. T.ex. hur stor skilllnad det är mellan folkmusik och singer/songwriter.

  • 4,1 vs 3,7

   • Erikspelman

     Var kan man ta del av sammanställningen?

    • Finns ej publicerade utan jag för skriva SQL-frågor för att få fram statsen. Fanns i version 2 men sidan blev för seg att ladda.

 • Skogshatten

  Hoppas att folkmusikgenren kommer att utfalla till belåtenhet i ditt test. Det finns faktiskt många grupper/enskilda som ger ut nya plattor hela tiden.

 • Folkmusiker

  Tack för en bra uppdatering på sidan. Nu känns det betydligt mer relevant att använda denna sida som länk. Även om det har varit endel missnöje tror jag att du har fått en massa reklam för denna sida, som kommer att vara till sidans fördel.