Sajten, Skivor, Spotify

Ingen nedgång av releaser på Spotify

I kölvattnet av lanseringen av Apple Music har det varit en del diskussioner om att Apple försöker få till exklusiva avtal med artister och förläggare. En genomgång visar dock att detta inte gått ut över Spotify. I alla fall inte än.

Jag har jämfört hur stor andel av de skivor som släpps i Sverige som också finns på Spotify för åren 2010-2015. För 2015 har jämförelsen gjorts till och med sista juli. Detta för att en del artister väljer att släppa sina skivor med en viss fördröjning på streamingtjänster.

Så här ser det ut:

Skivor på Spotify

Vi kan se att det är försumbar skillnad när det gäller de stora artisterna och förutom ett antal jazzmusiker är det bara Bob Dylan, Robert Plant, Taylor Swift, Prince och Lucinda Williams som inte släppt sin senaste skiva på Spotify.

Bland medelstora artister finns en liten nedgång men en tänkbar orsak kan vara att det finns artister som väntar med att släppa sina skivor på Spotify.

Om man tittar på samtliga skivor som släppts i Sverige sedan början av 2010 så finns 86,6% av dessa representerade på Spotify.

Återkommer om ett år med en ny uppdatering.

Standard
Skivor, Spotify

Bästa nya musiken på Spotify

Spotify har beslutat att avsluta satsningen på appar. Jag har därför tagit bort Kritiker.se-appen från Spotifyklienten. Men det kan funka ändå.

Sedan någon vecka tillbaka kan du prenumerera på spellistor som uppdateras automatiskt med de bästa nya låtarna från vår databas. Bara ny musik. Inga gamla trötta ”rekommendationer” från Spotifyalgoritmerna.

Kritiker.se: A-listan

Tjugo nya låtar av etablerade artister. Direktlänk.

Kritiker.se: B-listan

Tjugo nya låtar av mindre etablerade artister. Direktlänk.

Genrespecifika spellistor

Dessutom finns det genrespecifika spellistor:

Och för alla folkmusikstalibaner därute:

Albumtips.se

Utöver detta pågår utveckling av nya webbtjänsten Albumtips, en discoverytjänst för nya skivor som skapar personliga spellistor till din egen Spotify-profil. För lite mer seriöst lyssnande. Testa gärna, och lämna feedback.

Vägra gammal musik. Det finns för mycket bra därute.

Standard
Sajten, Spotify

Något nytt är på gång

Det har varit lite tyst från mig under ett tag, både här på bloggen och i andra kanaler. Anledningen är att jag filar på en ny webbtjänst. En discoverytjänst för Spotify.

Jag är nog inte den enda som tycker att det finns begränsningar i Spotifys radio- och discoveryfunktioner. Min största aversion är att jag får tips om skivor som jag redan lyssnat på, ja ibland även tips om låtar som jag stjärnmarkerat.

Andra konstigheter är att jag får tips om artister som jag återkommande trycker tumme ned för, att många av tipsen rör gammal musik och att de allra flesta tipsen rör större, ”alternativa” artister. Jag är också fortfarande förvånad över att Spotify fortfarande inte har några genrebeteckningar på artisterna.

Mina utgångspunkter är därför att erbjuda en discoverytjänst som:

  • Fokuserar på ny musik.
  • Inte tar hänsyn till hur etablerad en artist är.
  • Ger dig möjlighet att helt välja bort specifika artister.
  • Tipsar dig utifrån de musikgenrer du gillar.
  • Ger dig tips utifrån både redaktionella och sociala tips.

Som följare av bloggen eller Kritiker.se:s Facebook- och Twitterkonton kommer du att få möjlighet att testa tjänsten före alla andra.

Discovery

Standard
Skivor, Spotify

Magnus listar årets bästa album 2012

Att lista album är svårt när mycket av den bästa musiken släpps som enstaka låtar och kanske inte alltid finns på Spotify. Det är i alla fall mina favoriter bland 2012 års album.

1. Four Tet – Pink

2. Hot Chip – In Our Heads

3. Totally Enormous Extinct Dinosaurs – Trouble

4. 2 Bears – Be Strong

5. Erol Alkan – Another ”Bugged Out” Mix

6. Saint Etienne – Words and Music

7. Tame Impala – Lonerism

8. Azari & III – Azari & III

9. Lindstrøm – Smalhans

10. Raveonettes – Observator

Standard
Skivor, Spotify

Marcus listar årets tio bästa album 2012

Dags att bortse från kritikerna och istället presentera våra personliga favoriter från 2012. Först ut, Marcus.

1. Jonas Lundqvist: »Så e de me de«

2. Raveonettes: »Observator«

3. First Aid Kit: »The Lion’s Roar«

4. Lorentz & Sakarias: »Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast«

5. Love Antell: »Gatorna tillhör oss«

6. High Hats: »And then came Cancer«

7. Urban Cone: »Our Youth«

8. Dry the River: »Shallow Bed«

9. Beach House: »Bloom«

10. Edith Backlund: »Kill the Clowns«

Standard
Skivor, Spotify

Årets 100 bästa låtar 2012

Hjälp till att få till en spellista med de 100 grymmaste låtarna 2012.

Förutsättningarna är följande: Spellistan nedan innehåller en låt var från de 100 skivor som fått högst medelbetyg av kritikerna 2012, och som också finns på Spotify. Problemet är att välja ut vilken låt som är bäst på varje skiva. Som standard har den låt som spelats mest på Spotify valts ut, men som du vet går det inte alltid att lita på svennebanan.

Så lägg en kommentar nedan om vi gjort ett felaktigt låtval för en skiva. Spellistan kommer att uppdateras kontinuerligt.

Standard