Sajten, Spotify

Spotifyappen för Kritiker.se

Varför?

En del av våra besökare använder Kritiker.se ihop med Spotify för att leta efter ny musik att konsumera. Med en Spotifyapp vill vi förenkla för våra grymma besökare, och erbjuda ett helt integrerat sätt att få tips om musik inne i Spotifyklienten.

Hur?

För att använda appen måste du först installera den. Du hittar den i Spotifys App Finder och när den är installerad hamnar den bland dina andra appar till vänster. För att starta appen klickar du en gång på den.

I appen finns det fem stycken olika flikar högst upp:

 • Nya skivor
 • Bäst just nu
 • Årsbästalistor
 • Spellistor
 • Spelas nu

Nya skivor

På denna flik visas nya skivor som finns både hos Kritiker.se och hos Spotify. Varje skiva måste ha fått minst två recensioner för att dyka upp i den här fliken. Skivorna är sorterade efter recensionsdatum, då Spotify endast anger aktuellt år som releasedatum. Observera att en del skivbolag väljer att släppa sina skivor ett par veckor efter den fysiska releasen. Detta innebär att dessa skivor syns längre ner i denna flik när de väl släpps på Spotify.

Om du vill lyssna på en skiva klickar du på playknappen som visas när du för musen över ett albumomslag. Klickar du på albumomslaget, utanför playknappen, kommer du direkt till Spotifys standardpresentation av skivan. Om du vill läsa recensioner av skivan klickar du på Läs recensioner, då visas följande sida:

Här känner du säkert igen dig från Kritiker.se, albumomslag till vänster, medelbetyg till höger och under det recensionslänkar. Det som är nytt finns längst ner till vänster. Här kan du spela upp låtar från skivan, stjärnmärka låtar samt spara hela skivan som en spellista.

Bäst just nu

På denna flik får du tips om nya bra skivor. Topplistan fungerar lite annorlunda jämfört med sajten, som alltid visar skivor från de tre senaste veckorna. I Spotifyappen visas alltid 15 skivor där den sämsta skiva på topplistan måste ha ett medelbetyg över 3,5. Då mängden skivor som släpps varierar under året varierar således datumurvalet i denna lista. Allra oftast är det dock skivor från de senaste tre veckorna. Minst tre recensioner krävs.

Årsbästalistor

Årsbästalistorna visas på denna flik och de fungerar precis som på sajten, förutom att det bara är Spotifyskivor som visas. Högst upp till höger kan du välja vilket år du vill visa.

Spellistor

Appen genererar själv ett antal olika spellistor som du kan använda för att upptäcka ny musik. Dessa är:

 • Bäst just nu – Pop/rock
 • Bäst 2012 – Pop/rock
 • Bäst just nu – Hårdrock/metal
 • Bäst just nu – Rap/hiphop
 • Bäst just nu – Jazz/världsmusik/folkmusik

Spellistorna är helt dynamiska och beräknas varje gång du använder appen. De utgår från betygsatta recensioner samt hur populära olika låtar från utvalda skivor är på Spotify. Du kan spara ner alla spellistor genom att trycka på respektive knapp.

Spelas nu

På denna fliken kan du läsa recensioner av den skiva som spelas just nu, givet att vi har skivan i vår databas. Du kan alltså spela vilken skiva du vill, starta vår app och se om det finns några recensioner till just den skivan. Du kan också dra en skiva eller en låt till ikonen för vår app ute till vänster för att se om det finns några recensioner till den.

Säg att du exempelvis använder Pitchfork– eller Rolling Stone-appen. Om du vill ha reda på vad svenska kritiker tycker om samma skiva som du läser om drar du helt enkelt albumomslaget till Kritiker.se-appen och vips görs en sökning efter svenska recensioner. Easy as ABC!

Betygsuträkning

Beräkningen av medelbetygen utgår från följande principer:

 1. Alla recensenter har en betygskala med ett högsta och ett lägsta värde. Exempelvis så har Svenska Dagbladet 1-6, Dagens Nyheter 0-5, IGN 1-10, Arbetarbladet 1-5 och så vidare.
 2. Alla betyg räknas om till ett procentuellt värde. Om Svenska Dagbladet ger en skiva en etta i betyg får den alltså 0% och om DN ger en film en femma får den 100%.
 3. Ett procentuellt medelvärde beräknas.
 4. Det procentuella medelvärdet räknas om till ett värde mellan 1-5, som är Kritiker.se:s skala.
 5. De måste finnas minst tre betygsatta recensioner för att ett medelbetyg skall visas. För årsbästalistor gäller fem betyg.

Frågor

Ställ dem nedan, så svarar jag.

Standard